HTML

A világ ahogy én látom

Az ókor nagy filozófusainak mintájára: kössük össze a természettudományokat, hiszen egymásra épülnek. Filozófiai, fizikai, kémiai, matematikai, biológiai, és gyakorlatilag bármilyen blog mindazoknak, akiket érdekel.

Friss topikok

Tudás

2010.07.26. 16:57 | Gabe1994 | Szólj hozzá!

Minél többet tanul az ember, annál kevesebbet tud.

Antoine-Laurent de Lavoisier

A fenti idézet elsőre talán értelmetlennek tűnik ,de azért próbáljuk meg megemészteni. Ábrázoljuk az ember tudását egy körrel! Minél többet tud az ember, ez a kör annál nagyobb lesz. Természetesen ez a kör egy végtelen síkon van, hiszen végtelen tudásanyag létezik a világon. Világos, hogy a körben lévő terület az ismert, a körön kívüli terület az ismeretlen tudásanyagokat jelöli. Azonban ott van még a kör kerülete. Egy kis sáv, amit tudunk is, meg nem is. A legegyszerűbb leírás erre, hogy ez az, amit nem tudunk, de tudunk a létezéséről. Szemléltetésnek vegyük Helly-tételét. Ez egy viszonylag ismeretlen matematikai tétel, aminek valószínűleg a kedves Olvasó még a nevét se hallotta, tehát eddig nem is tudott a létezéséről. Ez a körön kívül van. Azonban azután, hogy az ember elolvassa az előző mondatot, tudat alatt felteszi magának a kérdést: "Vajon mi lehet ez?". Minden ember feltesz magában tudat alatt rengeteg ilyen kérdést. Ha ezután elolvassa, hogy "Helly tétele szerint ha egy egyenesen felveszünk nem diszjunkt szakaszokat, akkor lesz egy közös pontjuk.", ugyan megtudott egy újabb dolgot, a kör területe megnőtt, azonban ezzel a kerülete is növekszik, mivel újabb kérdések támadnak fel az emberben: "Mi a rák az a diszjunkt?", "Hogy érti a közös pontot", "Hol alkalmazható ez a tétel", stb. 

Tehát rendelkezhetünk akármennyi tudással, mindig ott lesz a kör kerülete, ami ahogy nő a kör, úgy lesz egyre nagyobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagkepem.blog.hu/api/trackback/id/tr392177704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása